Je wilt graag starten met opruimen maar weet niet zo goed waar je moet beginnen. Begin dan met het opruimen van je hal! In een opgeruimde hal is het prettig thuis komen en het geeft een welkom gevoel aan de visite.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

AUTEUR

Marjolein van Laar

INSTAGRAM

je_huis_op_orde

Kom binnen

De hal is eigenlijk best een bijzondere ruimte in je huis. De plek waar je aankomt op je eigen plek en alle los laat wat met je leven buitens huis te maken heeft. Je jas, je tas, je autosleutels. Je hal is daardoor een magneet voor rommel bij uitstek. Logisch want alle spullen komen door de voordeur je huis binnen en er moet ook via die deur weer van alles je huis uit. Geen wonder dat er wel eens wat blijft steken in de hal. Nu is de gemiddelde hal in Nederland niet groot en je wilt er wel van alles bewaren, jassen, schoenen, tassen, paraplu’s, sjaals en wie weet wat nog meer. Met wat creatieve ideeën kun je van het kleinste halletje een opgeruimde plek maken. Het is makkelijker om je hal aan te passen aan je gewoontes dan je gewoontes aan te passen aan je hal!

Opruimen is vooruitdenken

Een hal oogt sneller chaotisch dan andere ruimtes. Heel veel jassen aan de kapstok, rondslingerende schoenen en tassen. Wil je het overzicht bewaren dan moet je eerst bedenken wat er echt in de hal thuis hoort en wat er ook op een andere plek in huis bewaard kan worden. En wat zijn jouw gewoontes en die van je huisgenoten. Zo kan je bepalen wat graag in de hal zou zien, een extra grote kapstok of juist veel plek voor schoenen.

Hal-analyse

Voor je direct op zoek gaat naar nieuwe kasten of een kapstok, is het handig om eerst een analyse te maken van je hal. Juist omdat dit zo’n kleine ruimte is zul je heel handig met de ruimte moeten omgaan. Kijk eerst goed naar de mogelijkheden van je hal voor je nieuwe opbergers aanschaft. Zijn er hoekjes, nissen, heb je al een in gebouwde kast, is er ruimte onder de trap.

Basics voor de hal

Wat is zeker fijn om in de hal te hebben:

Deurmat: Binnen of buiten een goede deurmat is onmisbaar. Zo voorkom je dat het in je hal bij binnenkomst meteen een zooitje wordt.

Kapstok: Plaats de kapstok in een hoek of onder de trap. Je hal oogt een stuk opgeruimder en rustiger als je niet direct tegen een berg jassen aankijkt bij binnenkomst.

Goede verlichting: Een donkere hal is niet erg uitnodigend. Een mooie lamp doet wonderen voor de sfeer in je hal.

Spiegel: Ook als je niet heel ijdel bent is een goede spiegel in de hal handig. Al is het maar om voor je de deur uit gaat te controleren of je geen spinazie tussen je tanden hebt! Daarbij geeft een flinke spiegel een ruimtelijk effect, je hal lijkt al snel half zo groot.

Paraplubak: In Nederland regent het nog wel eens en druipende paraplu’s geven strepen op de muur en plassen op de grond. Een stevige paraplubak is daarom erg handig. Naast paraplu’s ook zeer geschikt voor het opbergen van wandelstokken of hockeysticks.

Ook handig in de hal

Naast jassen en paraplu’s moet er natuurlijk nog meer opgeborgen worden in de hal. Schoenen, mutsen , sjaals, sleutels, post.

Schoenen: Bepaal eerst hoeveel schoen er in de hal opgeborgen moeten worden. Welke schoenen kunnen  ook elders in huis staan. Een schoenenkastje oogt het minst rommelig, mocht je daar geen ruimte voor hebben dan kun je ook schoenenrekken onder de kapstok zetten, het liefst rekken waar een dubbele laag schoenen op passen.

Mutsen, sjaals: Heb je plaats in je hal voor een ladekastje of een vakken kast dan is dat een goede plek om de mutsen en sjaals in op te bergen. Geef ieder gezinslid een eigen laatje of opbergbak in de vakkenkast.

Sleutels: Heb je een kastje staan in je hal zet hier dan een leuk bakje of mandje op waar iedereen bij binnenkomst zijn sleutels in kan mikken. Je kan natuurlijk ook een sleutelkastje ophangen of ergens leuke haakjes maken om de sleutels op te hangen. Probeer er een gewoonte van te maken om je sleutels direct op te bergen als je binnenkomt dan hoef je er later nooit naar te zoeken.

Post: Ook voor de post kun je op het kastje een bakje neer zetten of een wandopberger aan de muur maken.

Vaste plek voor alles

Het is fijn thuis komen in een gezellige opgeruimde hal. Om de hal ook opgeruimd te houden is het sleutelwoord routine! En dat je alles een eigen plek in de hal gegeven hebt. Maak van het opruimen een gewoonte bij binnenkomst: jas aan de kapstok, sleutels in het mandje, post in de bakjes, schoenen op hun plek. Klaar!

Lukt het opruimen van de hal je nog wel, maar heb je hulp nodig bij de rest van je huis en weet je niet hoe je dat moet aanpakken? Of heb je een andere vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op, dan kunnen we zien of ik iets voor je kan betekenen.

Marjolein