Opruimen het lijkt zo makkelijk. Iedereen kan het of toch niet? Vaak ruimen mensen hun huis op, maar veranderen hun gewoonten of gedrag niet, zodat ze binnen de kortste keren weer in de rommel zitten. Zonder die gewoonten aan te pakken, ben je weer terug bij af. Herkenbaar? Gelukkig is er voor veel gemaakte fouten bij het opruimen ook een oplossing.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

AUTEUR

Marjolein van Laar

INSTAGRAM

je_huis_op_orde
1. Je maakt geen plan

Eén van de meest gemaakte fouten bij het opruimen is dat je van te voren geen plan hebt gemaakt. Je begint gewoon maar ergens met opruimen, met als resultaat dat het een alleen maar rommeliger wordt.

Ga even rustig zitten voor je gaat opruimen en bedenk eerst in welke ruimte je wilt beginnen en wat je daar precies wilt bereiken. Bedenk waar je de ruimte voor wilt gebruiken en welke spullen daar thuis horen. Schrijf het op! Zo heb je een geheugen steuntje tijdens het opruimen en kun je controleren of de spullen in de ruimte thuis horen of niet.

2. Je begint te groot

Stel je gaat de keuken opruimen, hoe doe je dat dan? Haal je alles tegelijk uit de kasten en laatjes? Ligt daarna je aanrecht en vloer vol spullen en weet je niet meer hoe je verder moet? Herkenbaar? Dan ben je te groot begonnen.

Begin met het opruimen van één la of keukenkastje. Bepaal ook van te voren hoeveel tijd je hebt om op te ruimen. En hoe lang je gaat opruimen (zét een wekker!). Niets is zo vervelend wanneer je niet genoeg tijd hebt om de klus ook helemaal af te ronden.

Een opruimklus opdelen in kleine klusjes zorgt ervoor dat het leuk blijft en je ziet meteen resultaat!

3. Je blijft niet op één plek

Wanneer je hebt besloten waar je gaat opruimen, blijf dan ook op die plek. Ga niet door het hele huis lopen. Kom je iets tegen wat niet hoort op de plek waar je aan het opruimen bent, leg het dan even apart. Ga het niet direct naar de juiste plaats brengen, dit kost extra tijd en je bent meteen je focus kwijt. Verzamel alle spullen die ergens anders in huis horen en ga die naar de juiste plek brengen wanneer je helemaal klaar bent met opruimen van je focus plek.

4. Je verwijdert niet alle spullen

Ga je een kast opruimen, haal dan ook alles wat in die kast staat eruit! Denk niet alles wat op deze plank staat moet toch weer terug. Niet doen! Echt alles moet een keer door je handen gaan, zo kun je veel beter beslissen of je het echt nog nodig hebt.

Een hele lege kast is ook makkelijker schoon te maken. Zo is je kast niet alleen mooi opgeruimd na afloop maar ook weer lekker fris en schoon!

5. Je brengt de spullen niet direct weg

Je bent heel goed bezig geweest en hebt een doos vol spullen voor de kringloop verzameld en diverse spullen die weg kunnen naar afval breng plaats. Doe deze spullen alvast achter in je auto en breng ze zo snel mogelijk weg. Opgeruimd staat netjes!

Je hebt nu gelezen welke 5 fouten mensen vaak maken wanneer ze gaan opruimen en waarschijnlijk herken je er wel een paar of allemaal. Wanneer je denkt leuk wat je allemaal hebt geschreven maar het lukt me toch niet om te beginnen of de klus tot een goed eindresultaat te brengen. Geen nood, schakel dan hulp in! Gun je jezelf een opgeruimd huis en wil je weten hoe ik je daarmee kan helpen neem dan gerust contact met mij op.

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd! En dat gun ik iedereen.

Marjolein